Janiyah har ett allvarligt medfött hjärtfel, en trasig lunga och en försvagad lever. Det är på många sätt ett under att hon lever. Här berättar mamma Olivia Jawad från Piteå sin gripande historia och om drömmarna som hon trots allt vågar ha.
Länge trodde man att Malte skulle behöva byta både hjärta och lungor. Något som inte hänt i Sverige förut. I Hjärtebarnspoddens avsnitt 19 berättar Malin Sjöblom från Ås i Jämtland om deras resa.
Malte är en pigg och påhittig kille som gärna deltar i alla aktiviteter man kan tänka sig. Så länge han orkar. Och när han inte orkar känner mamma Malin Sjöblom att det faktiskt är orättvist. "Han är en aktiv kille". Men om nätterna kommer oron.
Stötta kampen mot medfödda hjärtfel och skänk en gåva.
Wilma föddes med flera fel på sitt lilla hjärta. Hon kunde varken äta eller hålla sig vaken. "Ungefär 15 minuter åt gången var hon där", berättar pappa Nils. När hon var 10 månader genomgick hon sin första operation. Och det blev en märkbar skillnad. Men utmaningarna fortsatte.
Tack vare forskning kunde man hitta förklaringen till Wilmas hjärtfel.
Hör Rebecca Nord Schönbeck och Nils Svensson Bank från Lövestad berätta en gripande historia om ett hittills osynligt ärftligt syndrom i släkten, om lilla Wilmas förändring och hur de tänkte kring att få fler barn.
Stötta barn som Wilma genom att skänka en gåva till forskningen om medfödda hjärtfel.
Amelie Wångblad är storasyster till Joel som har medfött hjärtfel. När Amelie gick i årskurs 8 gjorde ett sommarprat om sin bror och om att vara just storasyster till ett barn med hjärtfel. Vilka känslor väcker det och hur kan man som syskon ta sig igenom utmaningarna tillsammans? Hör hennes fina sommarprat i det här avsnittet.
I ursprungsversionen hade Amelie lagt in musik i sitt sommarprat vilket vi har klippt bort på grund av upphovsrätt.
I adoptionsdokumenten fyllde de i att ett medfött hjärtfel var okej, för Nicklas hade också det. Men hur allvarligt hjärtfelet var eller hur drabbad sonen skulle vara av behandlingen i Taiwan visste de inte. Hör familjen Nettersands gripande berättelse i det nya avsnittet av Hjärtebarnspodden.
Karin Boo Wiklander är mamma till Gustaf. I det här avsnittet berättar hon om deras kamp, som började när han var åtta månader gammal. Och det visade sig att Gustafs hjärta kämpade mer än någon hade kunnat ana.
"När Gustaf var 8 månader, i oktober 2016 la jag märke till att jag hörde hans andetag när han kröp omkring hemma. Funderade på förkylningsastma, små barn har ju trånga luftrör…. Efter ett par dagar hade vi besök av min mans föräldrar hemma i huset i Norrköping där vi bodde då. Davids mamma (numera pensionerad) barnsjuksköterska och kontaktsjuksköterska för de barn som är hjärttransplanterade på Drottning Silvias Barnsjukhus Göteborg sedan en herrans massa år tillbaka, noterade också Gustafs andning. Så vi åkte in till akuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping på söndagseftermiddagen. Där började vår resa… kan man säga."
Ebba Östergren från Gränna var som vilken tonåring som helst, hon körde moped med kompisar och spelade fotboll på fritiden. Men av någon anledning blev hennes kondition inte bättre trots att hon tränade så mycket. Var det anorexi? Astma?
När hon var 16 år var dags för en hjärtoperation. Det var här den riktigt svåra tiden började.
"Om det är såhär ni friska har det vill jag inte vara frisk", tänkte Ebba Östergren.
Linda Sundberg väntade sitt fjärde barn, en sladdis. Trygg i föräldraskapet längtade hon efter ett sista barn där hon skulle få gå på bebisgympa och aktiviteter. Men det blev inte så.
Idag är Linda Sundberg generalsekreterare på Hjärtebarnsfonden.
Karin Ivarsson fick sitt hjärtebarn för 14 år sedan. Dagarna efter födseln var mest förvirring. Hon kunde inte riktigt ta in den information hon fick. Men när hon ser i backspegeln så har gått bra trots allt. Ytterligare minst en operation väntar men det tar de när det är dags. Hon är medveten om att sonens hjärtfel (aortastenos) inte är det svåraste man kan drabbas av men det är ett ganska vanligt fel.
Det här avsnittet handlar om att våga ta en dag i taget, släppa det du inte kan påverka... och prata. Prata med andra som har varit med om samma sak.
Milton Andersson är 15 år och föddes med hjärtfel. I det här avsnittet berättar han hur han tänker med kompisar, flickvännen och sin idrottskarriär. Och om att han vet att han kommer behöva opereras ett par gånger till.
Sam växer inte. Det tar två år innan de upptäcker att han har medfött hjärtfel. Familjen får resa till Lund och förbereder sig för en operation. Men allt blir inte som de tänkt sig.
Erika Stigulfsdotter väntar sitt första barn. Vid det obligatoriska ultraljudet får hon veta att hon ska gå på ett andra ultraljud, med en specialistsköterska. Där möts hon av en kvävande tystnad och en mening hon aldrig kommer glömma.
I ett tidigare avsnitt hörde vi henne berätta lite kort om träning och hälsa. I det här BONUS-avsnittet berättar fysioterapeuten Åsa Cider mer om hur man ska se på träning och hälsa om man har medfött hjärtfel. Hon minns också skillnaden på rönen förr och nu.
Sara Lefflers dotter Hailey var så illa däran efter alla operationer. Hon rosslade och lät. Pulsen låg på 200 slag i minuten. På sjukhuset visste man inte vad de svåra reaktionerna i kroppen berodde på. Det dröjde dagar, veckor och månader. I 101 dagar låg de på sjukhuset i Göteborg.
Se Sara Lefflers konst på hennes instagram.
Josefin Mjöbergs dotter Ellen föds med ett allvarligt hjärtfel. Efter tre operationer är det tänkt att hon ska ha ett fungerande enkammarhjärta. Men det vill sig inte riktigt. Åren går och Ellen börjar bli ett stort barn.
På en nyårsresa till Sälen går Josefin in på 1177 och ser något som hon inte kan dela med någon. Läkarteamet tror att Ellen behöver byta hjärta.
Nicolas föddes frisk men när han var tre år drabbades han av akut hjärtsvikt. Då rasade allt. Hans mamma Paola Palacios berättar i ett känslomässigt samtal om brådskande flyg till Lund, ett års vistelse på sjukhus och en väldigt efterlängtad hjärttransplantation.
Om du vill se bilder på Nicolas, besök vår instagram.
Avsnittet publicerades under Donationsveckan 2023.
Visa din vilja i donationsregistret. Det räddar liv.
"Kan man ångra sig" undrar en av våra följare.
Det här avsnittet är ett bonusavsnitt med frågor och svar om organdonation med föreningen #Förallabarnpålistans ordförande Paola Palacios.
Donationsveckan 2023 pågår mellan 6 och 12 november.
Marie Ingvarsdotter märkte att något var fel när dottern inte ville äta. Det visade sig vara allvarliga än någon trott. Resan till Göteborg tog flera timmar, för Marie och pappan. Dottern däremot var snabbt framme då hon flögs med helikopter. Det var en dag Marie sent glömmer.
Och 17 år senare var det dags igen...
Marie Ingvarsdotter, för en del känd som @Fysmorsan på Instagram, berättar om hur det varit för henne och dottern med tid, träning och transplantation.
Dessutom träffar vi fysioterapeut Åsa Cider, och får flera bra tips kring hjärtat och ansträngning.
Elin Åberg låg på sjukhus i ett halvår som barn, där hon fick genomgå flera ingrepp för att rädda livet på henne. Det har självklart präglat hennes liv men hon säger också att humorn har hjälpt henne på vägen. Hör hennes starka berättelse om mamman som fick nog, om sjukhusclowner och dödsskräck.
I dag på Världsdagen för psykisk hälsa släpper vi ett bonusavsnitt med urklippt innehåll från avsnitt 4 med Ella Sten, här ger hon ett par tips på hur du kan ta hand om din mentala hälsa när allt känns riktigt tungt och mörkt.