De veiligheidssector produceert en bewaart grote hoeveelheden documenten. Denk aan aangiftes, rechtszaken en taps van criminelen. In dit enorme ‘documentenpakhuis’ is het moeilijk om snel de juiste informatie naar boven te halen én gerichte combinaties te vinden. Een taalmodel kan daarbij goed helpen, mits het de Nederlandse taal, cultuur en wetgeving goed begrijpt. Bovendien moet gevoelige data goed beschermd blijven. Met de introductie van GPT-NL heeft ons land een eigen taalmodel, gebaseerd op Nederlandse waarden en wetgeving.
Hoe wordt het Nederlandse LLM opgebouwd?
Is GPT-NL echt veilig voor politie en justitie?
Hoe kunnen veiligheidsdiensten GPT-NL in de praktijk gebruiken?
Bekijk de video waarin TNO-expert Saskia Lensink alle informatie over GPT-NL uitpakt:
Ooit liep Nederland voorop met solartechnologie, maar het was China dat een succesvolle solarindustrie opzette. Ongeveer 3 van elke 4 zonnepanelen in Nederland komt uit China. Maar dat gaat veranderen, want Brabant komt met een oplossing.
Tijd voor een energieonafhankelijk Europa, ruim verkrijgbare materialen, eigen pv-industrie en opschaling van de volgende generatie zonnepanelen. In Brabant wordt door TNO, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), provincie en bedrijven hard gewerkt aan een ecosysteem op het gebied van nieuwe generatie flex zonne-energie, circulair en met lage milieuimpact.
Waar zijn ze in Brabant exact mee bezig, hoe werkt dit als katalysator, voor wie interessant en wat kan dit opleveren?
TNO-expert Peter Toonssen gaat in gesprek met Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Yuri van Bergen, directeur bij BouwhulpGroep.
De essentie van goede zorg ligt niet alleen in behandeling, maar vooral in preventie. Een scala aan factoren beïnvloedt onze gezondheid, van levensstijl en voeding tot luchtkwaliteit en financiële stabiliteit. Het begrijpen van deze factoren vereist een schat aan gegevens, en dat is waar big data om de hoek komt kijken.
Maar waar halen we deze gegevens vandaan en hoe beschermen we tegelijkertijd onze privacy?
In deze podcast duiken we dieper in dit onderwerp met:
Data is waardevol voor succesvolle behandelmethodes. In het HERACLES project werken we aan veilige data-uitwisseling voor onderzoek naar twee soorten kanker. Met als doel om met data eerder een individu te identificeren met een hoog risico op kanker.
Maar wat heb je precies aan informatie nodig? Hoe organiseer je dat? En hoe zorg je ervoor dat de privacy van een patiënt gewaarborgd blijft?
In deze podcast gaan we dieper in op dit onderwerp met:
Nieuwe producten en efficiënter werken wordt mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën. Maar nieuwe technologie heeft ook impact op de inhoud van banen. Op welke manier verandert de inzet van technologie het werk van mensen? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om medewerkers langdurig inzetbaar te houden? Zijn er manieren om technologie mensgericht in te zetten zodat zowel het bedrijf als de medewerker er beter van worden? En wat is daarvoor nodig?
In deze aflevering van de podcastreeks 'De invloed van technologie op werk' gaan we met experts in gesprek over de impact van technologie op medewerkers. Glenn van der Burg praat hierover met TNO-onderzoeker Wouter van der Torre en Marcel Hirs, HR-manager bij LambWeston.
Om energiearmoede in Nederland tegen te gaan, werkt een team van jonge TNO’ers samen met de gemeente Rotterdam aan de ontwikkeling van een dashboard.
Met dit dashboard willen ze gemeenten voorzien van datagestuurde inzichten om mensen in nood te ondersteunen, zonder de privacy te schenden. Dit dashboard moet bijdragen aan effectiever beleid en een verbeterd welzijn van de burger.
In de podcast gaan we in op dit onderwerp met als gastsprekers:
Meer weten over deze technologie? Lees verder op tno.nl
Ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziektes en stressgerelateerde ziektes nemen de laatste jaren sterk toe. Onderzoek toont aan dat je zelf veel kunt doen om chronische ziektes te voorkomen. Een gezonde leefstijl met gezonde voeding en regelmatig bewegen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar hoe kunnen we mensen een gezonde omgeving geven? Hoe helpen we mensen om gezonder te leven? En ook gezonder ziek te zijn?
In de eerste aflevering van de podcastserie #ditisonzetijd gaat presentator Glenn van der Burg in gesprek met Suzan Wopereis, Principal Scientist bij TNO, en leefstijlapotheker Rogier Larik (Care for Cure) over leefstijl.
Tijdens deze aflevering geeft ondernemer Sophie Eggengoor (Ekomenu) een pitch over wat zij doet op het gebied van leefstijl. Ook stelt young professional Pauline Janssen (management trainee bij TNO Healthy Living & Work) een interessante vraag aan de experts over de invloed van de leefomgeving op het gedrag.
Volg de podcastshow voor alle afleveringen in deze serie:
Uit CBS-onderzoek blijkt dat alle overheidsorganisaties te maken hebben met personen met betalingsachterstanden.
Om gerichte maatregelen te nemen en deze personen te helpen, vraagt minister Schouten (armoedebestrijding) te onderzoeken wie de doelgroep is met betalingsachterstanden, rekening houdend met privacywetgeving.
In deze podcast gaan we dieper in op dit onderwerp met:
We bespreken de uitdagingen van de overheidsinstanties om deze doelgroep te vinden. Ook bespreken we de mogelijke oplossing, namelijk Privacy Enhancing Technologies, als hulpmiddel om deze informatie met inachtneming van de privacy te achterhalen.
Meer weten over deze technologie? Lees verder op tno.nl
Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage- en middeninkomenslanden. Wat, hoe en waarom? Glenn van den Burg gaat in gesprek met Mathilde Miedema (TNO), Rosmarijn Fens (NABC) en Jan jaap Folmer (Upp!).
Meer informatie: https://tno.to/8f5
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://tno.to/nieuwsbrief Volg TNO op LinkedIn: https://tno.to/linkedin Volg TNO op Twitter: https://tno.to/twitter Volg TNO op Facebook: https://tno.to/facebook
De krapte op de arbeidsmarkt is ongekend. Werkgevers zijn vaak zonder resultaat op zoek naar personeel met kennis, ervaring en vaardigheden die nodig zijn voor hun organisatie. En juist daar ligt een kans! Want wat als mensen niet bijgeschoold hoeven te worden maar ondersteund kunnen worden in hun werk? Met bijvoorbeeld continue instructies.
Met de inzet van Cognitieve Support Technologie (CST) worden werkzaamheden toegankelijk gemaakt voor meer mensen, kunnen medewerkers meer complex werk aan en worden inwerktijden verkort. Zo helpt CST de personeelstekorten in diverse sectoren helpen terugdringen.
In deze podcast bespreken we de mogelijkheden van Cognitieve Support Technologie (CST). Wat is het? Wie is erbij geholpen en wat zijn de effecten van toepassing van CST? Glenn van der Burg gaat in gesprek met Michiel de Looze, onderzoeker bij TNO en Mike Strijbos, Chief Technology Officer bij Inther Groep.
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in een stad. Zoveel mensen, bedrijven en infrastructuur op zo'n klein gebied brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. De term een leefbare stad hoor je steeds vaker. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de leefbaarheid, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van voldoende voorzieningen, sociale veiligheid, de kwaliteit van de openbare ruimte, maar ook hoe de overheid met de regels omgaat.
In deze aflevering van TNO Insights duiken we in de leefbare stad. Wat is het? Welke vraagstukken leven er en hoe werk je eigenlijk aan een leefbare stad? Glenn van der Burg gaat erover in gesprek met drie experts:
In de derde en laatste podcast van deze serie gaan we in gesprek over de industrie die met een forse CO2-reductie moet bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030. Martin Scheepers, Consultant Energietransitie bij TNO en Sander Kes, Strategisch-analytisch Adviseur bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, spreken in deze aflevering over wat de overheid op beleidsniveau doet om de Nederlandse industrie te verduurzamen.
Kijk voor meer informatie op www.tno.nl/greenprint
Wat kan de overheid om de Nederlandse industrie CO₂-neutraal te laten draaien? We bespreken het in de podcastreeks TNO Green Print.
In de tweede aflevering van deze reeks bespreken we wat de Europese Unie kan doen om de industrie te verduurzamen. Waar staan we nu qua samenwerking en waar liggen de kansen? Hierover spreken we met René Peters, directeur gastechnologie bij TNO. En met Carolien Gehrels, ze is Algemeen Directeur energietransitie bij Arcadis, en was tevens voorzitter van het uitvoeringsoverleg Industrie van het Klimaatakkoord.
Wat kan de overheid om de Nederlandse industrie CO₂-neutraal te laten draaien? We bespreken het in de podcastreeks TNO Green Print.
In order to make existing industrial production processes cleaner, TNO developed a technology that very efficiently captures CO2 while simultaneously producing hydrogen. TNO-expert Soledad van Eijk and Siebe van der Veer Researcher Technology at Kisuma Chemicals B.V. discuss the possibilities and opportunities of TNO's technology. More information: https://tno.to/7z9
Subscribe to our newsletter: https://tno.to/newsletter Follow TNO on LinkedIn: https://tno.to/linkedin Follow TNO on Twitter: https://tno.to/en_twitter Follow TNO on Facebook: https://tno.to/facebook
Hybride werken: veel mensen willen het, veel organisaties worstelen ermee. Vijfenzeventig procent van de werknemers die de afgelopen twee jaar thuisgewerkt heeft, heeft de voordelen hiervan ervaren en wil graag een deel van hun werktijd ook thuis blijven werken. Organisaties zien ook de voordelen van het combineren van het werken op de vaste werkplek met het werken thuis, het hybride werken. Maar hoe organiseer je dat? Hoe zorg je er voor dat werknemers de voordelen van thuiswerken en op kantoor werken optimaal ervaren. En wat zijn de nadelen? Welke afspraken maak je met elkaar? Hoe geef je leiding aan een hybride team, hoe blijf je verbonden met je collega’s?
Glenn van der Burg gaat hierover in gesprek met Noortje Wiezer, Principal consultant Werk & Gezondheid bij TNO en Willem van Rheenen, Hoogleraar Engagement & Productivity aan de Nyenrode Business Universiteit en Chief Health Officer bij ArboUnie.
TNO doet onderzoek naar de ontwikkelingen in werk en werkomstandigheden en het welbevinden van medewerkers in Nederland. We volgen een groep organisaties en hun transitie naar hybride werken en de ervaringen van hun medewerkers met hybride werken. Samen met deze organisaties leren we wat werkt en wat niet. Met de lessen die we hieruit trekken, kunnen we andere organisaties ondersteunen die dezelfde transitie inzetten.