I denne episode af Lytteraturhistorier kommer vi lidt ud over, hvad Det Moderne Gennembrud plejer at byde på. Symbolisten Ernesto Dalgas har her skrevet et eventyr, hvor vi både lærer noget om planter og os selv. Det er et finurligt eventyr, og jeg tror vi alle sammen kan lære noget om os selv.
Det er også en filosofisk betragtning, og selv om den er lavet for over 120 år siden, så rammer den alligevel noget i det moderne menneske i dag.
Lytteraturhistorier er skabt til elever i grundskolens udskoling, men har man lyst til at lytte med, er man meget velkommen.
Musikken i denne episode er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, M. Raggatt, The DIner, T. Barton, A. P. Ett, D. M. Disher, L.S. Lewis, A: Baer, B. Webb og D. Raiklen.
I denne episode af Lytteraturhistorier er det svært at gennemskue kønnet af jeg-personen i Novellen "I venteværelset" af Victoria Benedictsson.
Podcasten Lytteraturhistorier er mest for eleverne i danskundervisningen i grundskolens udskoling. Men er man interesseret i litteratur, er man velkommen til at lytte.
Har man ris eller ros, kan man skrive til Lytteraturhistorier@gmail.com
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, A. Khaskin, J. van der Voet, K. Irving, L. Gauntlett, J. CHatwin, C. B. Raggatt og C. G. Richards
I dette afsnit af Lytteraturhistorier skal du på en rejse tilbage til din egen barndom. Det kan være længe siden eller kort tid siden, du var et barn. Men minderne står oftest lige stærkt.
Denne podcast er udgivet til grundskolens udskoling, men kan også nydes af enhver, der kan lide litteratur eller vil begynde at udforske mere litteratur.
Musikken i denne episode er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, B. F. Davis, A. B. Pure, R. Shockne, J. M. Perera, G. F. Eales, J. M. P. Yee, M. E. S. Brym, C. T. Landor og J. Sweet
I denne episode kan man høre novellen "Et dyrestudie" af Victoria Benedictsson.
I historien bliver der observeret noget grufuldt. Men hvad gør man egentlig, når man ser sådan noget.
Lytteraturhistorier er lavet til grundskolingens 7. 8. og 9. klasse og kan bruges i danskundervisningen, eller hvis en elev eller to i forbindelse med mundtlig eksamen, skal finde en novelle. Denne novelle er oplagt som eksamensoplæg.
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, C. B. Raggatt, Nonemis, D. M. Disher, L. S. Lewis, H. Hummer, M. Bronco, I. Maroko og G. Dawn
I denne episode af Lytteraturhistorier skal du lytte til en historie af Amalie Skram. Og den handler om skriftlig eksamen, og alle de ting, man føler man kan komme ud for.
Lytteraturhistorier er primært produceret til grundskolens udskoling i forbindelse med litteraturhistorieundervisning. Men er man nysgerrig og gerne vil opleve noget ny litteratur, er man velkommen til at lytte med.
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, J. A. Sweet, K. Lee, K. C. Miller, R. Mitchel, A. Khaskin, G. Ciampi, T. Baillieux og A. Bignet
I denne episode af Lytteraturhistorier handler det blandt andet om selvmord.
Hvis du står i et situation, så kan man ringe til Livslinjen på 70201201.
Historien er voldsom, men det er bare en historie. Lytteraturhistorier er produceret til grundskolens 7.-9. klassetrin og kan bruges i danskundervisningen.
Men er man interesseret i litteratur, er man også meget velkommen til at lytte med.
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, K. Lee, P. Binding, S. D. Moore, B. Guest, R. Mikolajchyk, C. G. Richards, K. Grenon, L. Cedar, M. Smith og T. Fox
I dette afsnit af Lytteraturhistorie stifter man bekendtskab med Victoria Benedictsson og hendes litteratur. Det er en lang novelle, og hele afsnittet er på over 20 minutter. Men historien er så lang som den fortalte tid. Og så er der noget med tid.
For bogen der læstes fra, var en bog fra 1888. Ikke bare en kopi, men den udgave, der blev trykt i 1888. Det er vildt at sidde med noget i hånden, som er trykt blot 13 år efter H. C. Andersen forlod denne verden.
Der er ingen opgave i dette afsnit. Det hele er bare en op-levelse-gave til alle i grundskolens udskoling. Og hvis man er vild med litteratur.
Musikken er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, R. Schuman, C. B. Raggatt, M. Moore, Nonemis, Tchaikowsky, Y. Namakoshi, Hamill og D. Francis
I denne episode kan man lytte til novellen "Frøkenen" af Herman Bang.
Det er en skøn lille historie, hvor jeg kommer til at glæde mig til sommer.
Den er en del af undervisningspodcasten Lytteraturhistorier, som primært er til elever i grundskolens udskoling i danskundervisningen.
I denne episode er musikken komponeret af:
Jens Anker Hollmann, J. M. Perera, G. F. Eales, R. Good, G. M. Sharp, C. Lukeover, R. Mitchel, C. B Raggat, C. Chandler, P. A. Athan, J. King, J. P. Zoghbi og S. E. Power
I denne episode handler opgaven om at gå en tur. Og bruge alle sine sanser. Mens man lytter til Amalie Skrams "Det røde gardin". En oplevelse i sanser og følelser. Og der er tid til at mærke alt på sin vej. Mange små pauser er sat ind i novellen, så man netop får lov til at mærke følelserne og sine sanser.
Lytteraturhistorier er primært lavet til elever i grundskolens 7.-9. klassetrin. Men hvis man begejstres af litteratur, er man velkommen til at lytte med.
Musikken i denne episode er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, R. Good, J-M. P. Yee, J. Park, J. A. Chatwin, V. Agnihatri og C. S. Garfinkle.
I denne episode læses den ultrakorte novelle "En miniature" af Herman Bang op. Den er næsten som et skuespil, så meget dialog er der i historien. Der fortælles ikke ret meget andet end i replikkerne.
Denne podcast er primært til elever i dansk i grundskolens udskolingsklasser. Men andre litteraturinteresserede kan også godt være med. Hvis man bare gerne vil begejstres af lidt litteratur, og tager sig en kort litteraturpause.
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, W. T. Stanbro, B. Guest, R. Mikolajczyk, R. Guerrier og S. J. Coltart.
Olivia Levison levede fra 1847-1894. Hun skrev enkelte noveller og debatindlæg. Men så skrev hun også denne lidt mærkværdige hybrid. Hun kalder selv "Støv" for en stemningsrefleksion, men man kan også argumentere for, at det er et slags essay.
Denne gang er opgaven simpel. At lave en stemningsrefleksion på novellen.
Musikken er denne gang af:
Jens Anker Hollmann, Hugues, Schenk, Thomas og Richards
Denne gang er det en lidt svær og voldsom novelle, der præsenteres i Lytteraturhistorier.
Det er Amalie Skrams "Memento Mori", som betyder "Husk du skal dø".
Den handler om ulykkelig kærlighed, men på den der måde, hvor man egentlig selv er skyld i det.
Lytteraturhistorier er fortrinsvist til elever i grundskolens 7.-10. klassetrin. Men kan også lyttes af enhver der begejstres af litteratur.
Musikken i dette afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, P. A. McManus, N. Cohen, J. A. Sweet, J. P. Yee, S. Buswell, E. Nyberg, M. Whittaker, K. Lee og R. Good
Dette er en lærervejledning, hvor der beskrives de pædagogiske og didaktiske principper bag udgivelserne. Desuden forklares det også, hvordan man kan bruge Lytteraturhistorier i sin undervisning.
Podcasten er primært produceret og lavet til danskundervisningen i 7.-9. klasse
Man er altid velkommen til at stille spørgsmål på Lytteraturhistorier@gmail.com
Musikken i dette korte afsnit er komponeret af:
Jens Anker Hollmann, V. Agnihatri og W. T. Stanbro
I denne podcast kan man høre forfatteren Illa Christensens "Kvinden (en fabel)".
Opgaven er at arbejde med den fortalte tid, mens man lytter til historien.
Lytteraturhistorier er lavet til elever i grundskolens udskolingsklasser. Man kan få et større kendskab til litteraturhistorien og til forfatterne i Det Moderne Gennembrud.
I denne episode kan man høre musik af:
Jens Anker Hollmann, S. Hamilton, J. Richardi, Shenandi, A. Ranere, G. Matteo, F. Morettini, J. Morris, V. Paltrieri og S. Ferraresi.
Olivia Levison (1847-1894) skrev et par noveller. I dette afsnit kan man lytte til novellen "Anfægtelser" udgivet første gang i 1893.
Lytteraturhistorier er primært produceret til elever i udskolingens 7.-10. klasse. Men man er også meget velkommen til at lytte med, hvis man bare gerne vil lytte og opleve mere litteratur.
Opgaven er at skrive (og indtale) en samtale mellem et ungt menneske og en bedsteforælder. Det kan være med udgangspunkt i en ægte samtale, men det kan også være opdigtet.
Musikken i afsnittet er af:
Jens Anker Hollmann, Tchaikovsky, Chauvin, Thomas, Baldi og Baldini
Fjerde søndag i advent, så er der virkelig ikke længe til juleaften. Men håber I alligevel har brugt lidt af ventetiden i selvskab med denne podcast.
I dette afsnit fortæller jeg lidt om den psykologiske nisse - som nissen vel efterhånden er blevet til. Jeg fortæller også om en stor gave, jeg fik da jeg var et år, og som stadig har stor indflydelse på min oplevelse af julen og fantasien.
Musikken i dette afsnit er af:
Preben Hammer Jensen, Tonny Bjørck Kristensen, Emmet Cooke, Matthew Moore, Carmen Bradford og Paul Alan Morris
Glædelig tredje søndag i advent og endnu engang velkommen til Lytteraturhistorier Juleedition
I denne episode skal I opleve historien "Bents julegaver" af J. Krohn. Nogle af jer vil måske genkende navnet, for det er også ham, der har skrevet "Peters jul".
I er meget velkomne til at skrive en mail med ris og ros til: Lytteraturhistorier@gmail.com
Opgaven i denne episode handler om at skrive en vrøvlehistorie. Historien skal starte med "Det var en aften, hvor der var to måner på himlen".
Folk der kender mig, ved godt jeg har en svaghed for historier med to måner 😀
Musikken i denne podcast er af:
Emmett Cooke, Robert Good, Phil Binding, Simon Moore, Hans Hummer, Jacob King og Little Wren Music
Glædelig anden søndag i advent.
Mens vi venter, er man meget velkommen til at lytte til denne julehistorie. Den hedder "En mærkelig Jul" og er skrevet af Valborg Dahl.
Og der er noget glæde ved at gå og vente-vente-vente. Det er som om, det er en stor del af hele julen, netop at vente og vente sammen med nogle, man holder af.
Man må meget gerne bruge dette afsnit til undervisning i de store klasser. Der er to opgaver i løbet af podcasten. Man vælger selv om man kunne tænke sig at lave den ene, den anden eller slet ingen. Den ene går ud på at lave et bogmærke. Man skal bruge hvidt karton og nogle gode tusser. I den anden opgave skal man skrive ned på et stykke papir.
Musikken i dette afsnit er af:
Emmett Cooke, Robert Good, Clive Lukover, Temp Love, Laurent Courbier, Benjamin Newhouse, Andrea Bellucci og Darren Campell.
Liv Hammer har opdateret mit logo.
Første juleeditionafsnit af Lytteraturhistorier. Første søndag i advent.
Her hører du historien om Snemanden af H. C. Andersen. En historie lige til at komme i julestemning af.
Musikken er skrevet af:
Emmet Cooke, Laurel Gonzalo, Jeff Tymoschuk, Motion Focus Music og Gareth Baker Thomas.
Den version af Snemanden jeg læser højt er fra "H. C. Andersen, Vintereventyr, Kristeligt Dagblads Forlag, 2015"
Dette er en lille juleteaser. Her forklarer jeg om den gave, jeg vil give til alle jer, der er en lille smule litteraturinteresserede, eller måske godt kunne tænke sig at blive det. Eller måske vil du bare gerne lytte til en glemt julehistorie, eller måske vil du bare gerne høre min sprøde stemme :D