In deze podcast blikken Kim Messelink en Bert Crevals terug op ruim twee jaar Hematologie on Tour en Oncologie Onderweg. De 28 afleveringen zijn inmiddels meer dan 4000 keer beluisterd, en meer dan de helft van de geïnterviewden zijn verpleegkundigen. We kunnen dus concluderen dat het doel om verpleegkundigen te inspireren en een podium te bieden, succesvol is geweest.
Daarnaast hoor je hoe het allemaal begonnen is, waar de podcastreeks Kim en Bert overal naartoe heeft gebracht, welke afleveringen de meeste indruk op hen heeft gemaakt en welke reacties zij hebben ontvangen.
Wat is een 'chemobrein' eigenlijk? Hoe vaak komt het voor? Zijn er specifieke groepen patiënten die een verhoogd risico lopen? Zijn bepaalde vormen van chemotherapie beruchter dan andere? En bestaat de mogelijkheid dat je een chemobrein ontwikkelt zonder ooit chemotherapie te hebben ondergaan? In deze podcast bespreken we de definitie, prevalentie, risicogroepen en mogelijke behandelingen. Ook kijken we naar de rol van verpleegkundigen bij de preventie.
Joska Heessels is verpleegkundig specialist oncologie in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, bestuurslid van het Netwerk VSO en mede-auteur van enkele richtlijnen binnen de neuro-oncologie.
In deze aflevering een gesprek over het omgaan als zorgverlener met identificatie met je patiënt. Hoe ga je om met het gevoel: ‘dat had ik kunnen zijn?’ Hoever ga je in je medeleven? En hoe zorg je ervoor dat je daarin niet te ver gaat?
Eveliene Manten-Horst, directeur van het AYA zorgnetwerk en Bert Crevals van Servier NL praten hierover met Kim Messelink, AYA-zorg verpleegkundige in Radboudumc en Greta Antuma, ooit opgeleid als verpleegkundige, is mindfulness trainer in het UMCG en meditatieleraar bij het platform Compassionate care & Mindfull medicine. Daarnaast begeleidt ze retraites voor professionals werkzaam in de oncologische zorg, maar ook voor AYA’s zelf. https://kairosbijkanker.nl/training/
Deze aflevering van Hematologie on Tour komt van de podcastserie AYA-zorg in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Servier.
Eva Swart verpleegkundig specialist in het AVL, Kim Messelink AYA-verpleegkundige in het RadboudUMC en Simone Sinjorgo, lichaamsgericht (psycho)therapeut en ervaringsdeskundige praten met Eveliene Manten-Horst, directeur van het AYA zorgnetwerk en Bert Crevals van Servier over jongvolwassenen met kanker en ongewenste kinderloosheid.
Kanker en de behandelingen voor kanker kunnen de vruchtbaarheid van jongvolwassenen aantasten. Ook al zijn er interventies mogelijk om bijvoorbeeld eicellen in te vriezen, heel wat jongvolwassenen worden geconfronteerd met ongewenste kinderloosheid ten gevolge van kanker. In deze podcast krijgen jullie praktijkvoorbeelden en handvatten hoe om te gaan met deze vorm van verlies en rouw.
Deze aflevering van Hematologie on Tour komt van de podcastserie AYA-zorg in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Servier.
In deze podcast vertellen Inge van ’t Wout, Hilda Mekelenkamp en Patricia Geers over het LIFT Your Talent coaching programma voor verpleegkundigen. LIFT Your Talent stimuleert professionele ontwikkeling en bevordert een veilig werk-/leerklimaat. De focus ligt op bewustwording, persoonlijke groei en ontwikkeling van talenten en draagt zo bij aan het vergroten van persoonlijke veerkracht, het werkplezier en aan verdere verpleegkundige professionalisering.
Inge van’t Wout is verpleegkundig sector manager kinder IC en medium care in het Erasmus MC en initiatiefneemster van LIFT Your Talent.
Hilda Mekelenkamp is kinderverpleegkundige in het LUMC, oprichtster van de kinderadviesraad en doet promotieonderzoek naar gezamenlijke beslissing bij patiënten met thalassemie.
Patricia Geers is een van de coaches van het LIFT your talent programma. Ze is opgeleid tot kinderverpleegkundige en werd later manager in o.a. de zorg. Ze is eigenaar van coachingspraktijk ‘Ruimte voor groei’.
In deze podcast bespreekt Martijn Stuiver het probleem van chronische vermoeidheid bij kankerpatiënten. Hij legt uit wat de risico- en instandhoudende factoren zijn, welke behandelingen er mogelijk zijn en hoe verpleegkundigen hun patiënten kunnen helpen.
Dr. Martijn Stuiver is klinisch epidemioloog en opgeleid als fysiotherapeut. Hij doet onderzoek naar functioneel herstel van kanker in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Daarnaast is hij universitair hoofddocent bij de master in Evidence Based Practice in Health Care aan de Universiteit van Amsterdam en lector aan de faculteit gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam. Als bestuurslid van Onconet streeft hij naar toegankelijkheid en continue verbetering van de kwaliteit van fysiotherapie voor mensen die leven met of na kanker.
De slimme pleister is in opkomst. In het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft Job Leenen de toepasbaarheid van het continu meten van vitale functies bij hoog-risico patiënten na oncologische chirurgie onderzocht. In deze nieuwe podcast vertelt Job over de do’s en don’ts om deze vorm van telemonitoring succesvol te implementeren op de verpleegafdeling.
Job Leenen is verpleegkundig-onderzoeker in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Hij is onlangs gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht op onderzoek naar draagbare, continue monitoring van vitale functies. De volledige titel van zijn proefschrift is ‘Wearable wireless continuous vital signs monitoring on the general ward: a technological innovation in nursing’.
In deze podcast bespreekt Dr. Diane van der Biessen, verpleegkundig specialist bij het Erasmus MC, wat het doel is van een fase 1/2-onderzoek en wat de deelname aan deze studies voor patiënten betekent. Ze deelt ook inzichten over haar rol als verpleegkundig specialist in een multidisciplinair team en hoe ze patiënten begeleidt, niet alleen met betrekking tot hun rechten en verantwoordelijkheden, maar ook op emotioneel vlak.
Dr. Diane van der Biessen begon haar carrière als IC-verpleegkundige in het Erasmus MC, stapte daarna over naar de rol van researchverpleegkundige bij de medische oncologie en heeft inmiddels 15 jaar ervaring als verpleegkundig specialist op de fase 1/2-afdeling. Ze heeft haar promotie afgerond op het gebied van uitkomsten en patiëntervaringen bij fase 1-onderzoek in de oncologie.
Hieronder enkele links voor meer informatie:
https://www.onderzoekbijkanker.nl/
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/kankerinstituut/patientenzorg/centra/drug-development
https://www.umcutrecht.nl/nl/meedoen-aan-wetenschappelijk-onderzoek-oncologie
https://www.avl.nl/alles-over-kanker/informatie-over-klinische-studies-trials/
Zorg verplaatsen naar thuis klinkt goed. Maar hoe organiseer je dat? En hoe zorg je dat het voor patiënten prettig blijft?
In deze podcast bespreken we het thuis toedienen van oncolytica door het ThuisBeter-team van het ASZ met Janneke Hartman-Slingerland en Eline van den Heuvel–van Vugt. Wat zijn de voordelen van thuistoediening voor de patiënt? Maar ook wat zijn de beperkingen en welke hordes hebben ze moeten nemen?
Janneke Hartman-Slingerland is hoofd van de dagbehandeling oncologie in het ASZ en Eline van den Heuvel–van Vugt is oncologieverpleegkundige in het ThuisBeter-team van het ASZ.
Wat gebeurt er met bloed en beenmerg in een lab? Waarom sturen we lymfomen naar het lab van de solide tumoren? Wat is het verschil tussen een chromosoomafwijking en een mutatie?
Moleculaire diagnostiek is in de afgelopen 20 jaar van groot belang geweest voor de ontwikkelingen van hematologische maligniteiten.
In deze podcast legt Peter Valk uit waarom moleculaire diagnostiek ook nu nog een cruciale rol speelt in diagnostiek, bepalen van prognose en van respons op therapie van hematologische maligniteiten.
Peter Valk is moleculair bioloog, hoofd van het hemato-oncologie laboratorium van het Erasmus MC in Rotterdam, universitair hoofddocent en zit in het bestuur van MODHEM (de Nederlandse vereniging voor moleculaire diagnostiek in de hematologie).
Waarom zou je als verpleegkundige patiënten doorverwijzen naar een centrum voor psychosociale zorg? Luister deze podcast over de meerwaarde van deze centra voor patiënten met en na kanker.
Kim Messelink en Bert Crevals gaan in gesprek met Shanna Hillebrand, voorzitter van het Parkhuys in Almere (www.parkhuysalmere.nl), en Mick Hoekstra, ervaringsdeskundige en AYA-ondersteuner in de Zaanstreek over de rol van centra voor psychosociale zorg en delen hun persoonlijke ervaringen en expertise (www.levenmetkankerzaanstreek.nl).
Zie voor meer informatie de website van brancheorganisatie IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie): www.ipso.nl
'Als een patiënt hoort dat hij (ongeneeslijk) ziek is, begint het rouwen al. Voor de patiënt zelf, maar ook voor de naasten', vertelt prof. Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking in deze podcast over rouwverwerking. Deze podcast is bedoeld om verpleegkundigen handvatten te geven om te gaan met deze vorm van verdriet en zo betere patiëntenzorg te kunnen geven.
Oncologiepatiënten die opgenomen zijn, liggen vaak grote delen van de dag in bed. Hoe krijg je deze patiënten in beweging en weten we eigenlijk hoeveel ze precies bewegen?
Petra Bor, fysiotherapeut in het UMC Utrecht geeft toelichting op het project de Beweegsensor van het UMCU. Met behulp van deze sensor wordt het beweegpatroon van patiënten in kaart gebracht, wordt het mogelijk objectieve beweegdoelen te stellen en worden patiënten gemotiveerd te gaan bewegen.
Wat is de rol van de geestelijk verzorger in het ziekenhuis en wat zijn de verschillen met een psycholoog of een maatschappelijk werker? In deze podcast bespreekt Tim Driessen, geestelijk verzorger in het Meander Medisch Centrum, de invulling van deze rol.
Kanker treft niet alleen de patiënt zelf emotioneel, ook familie krijgt te maken met bijvoorbeeld angst, boosheid en verdriet.
Psycholoog @Eline Aukema van het @ingeborg douwescentrum vertelt in deze podcast hoe je als verpleegkundige familieleden van patiënten met kanker kunt ondersteunen.