Hoe kunnen we de energietransitie voltooien en klimaatdoelen behalen? Oftewel: welke wegen leiden naar Rome? In scenariostudies worden verschillende opties berekend. Daarmee vormen scenariostudies belangrijke input voor beleidsontwikkeling, maar ook netbeheerders en de industrie maken gebruik van scenariostudies om investeringsbeslissingen te nemen.
Bert Daniëls van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Martin Scheepers van TNO zijn dagelijks in de weer met scenariostudies. Zij leggen uit wat scenariostudies zijn, hoe ze worden opgebouwd en wat ze bijdragen aan de energietransitie.
De transcriptie van deze aflevering is hier te vinden.
Verdieping
Elektrische auto's zijn niet nieuw. En ook de technieken voor emissievrij wegtransport zijn al bijna concurrerend met de fossiele varianten. Maar al die auto's en vrachtauto's moeten ook opgeladen worden. De techniek is er dus al, maar qua uitvoering zijn er nog wel wat hobbels op de weg. En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen aan deze transitie?
Maarten Verbeek is senior consultant duurzame mobiliteit. We gaan in gesprek over de uitdagingen en oplossingen voor duurzaam wegvervoer.
U kunt hier de transcriptie van deze podcast terugvinden.
Meer informatie:
- Kijk voor de laatste onderzoeken over verduurzaming van wegvervoer op www.energy.nl.
Lange tijd was er maar weinig aandacht voor de verduurzaming van bedrijventerreinen, maar zeker met de vollopende elektriciteitsnetten komen er initiatieven op gang, en wordt het een onderwerp van gesprek.
Laurens Nordkamp (propositiemanager net-zero energy solutions) en Vincent Kamphuis (onderzoeker en projectleider energietransitie) van TNO vertellen hoe samenwerkingen vorm kunnen krijgen en waar kansen liggen om de verduurzaming van bedrijventerreinen een impuls te geven.
De transcriptie van deze podcast is hier beschikbaar.
Verdieping
Warmtenetten worden als een belangrijke schakel gezien in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Het tempo waarmee woningen worden aangesloten, is echter lang niet voldoende om de doelstelling van 500.000 in 2030 te realiseren. Wat is de toekomst van warmtenetten in Nederland?
Annelies Huygen (hoogleraar ordening van energiemarkten aan de Universiteit van Utrecht en principal consultant energiemarkten bij TNO) en Casper Tigchelaar (senior onderzoeker bij de afdeling Energie Transitie Studies van TNO) vertellen hoe het komt dat in Denemarken al wel 70% van de huishoudens op het warmtenet is aangesloten én waarom zij nog steeds een belangrijke rol zien voor - moderne - warmtenetten in de warmtetransitie.
In deze podcast wordt gesproken over 'de nieuwe wet'. Hiermee wordt gedoeld op de Energiewet.
De transcriptie van deze podcast is hier beschikbaar.
Verdieping
Bij ‘de energietransitie’ denken we in eerste instantie vaak vooral aan het plaatsen van windturbines, het aanpassen van het energiesysteem om bijvoorbeeld netcongestie te voorkomen, of het aardgasvrij maken van woningen. Allemaal technologische kanten van de energietransitie, maar de energietransitie wordt alleen een succes als mensen meedoen. Hoe maken we dat tot een succes waarin iedereen op zijn of haar manier kan meedoen?
Nicole de Koning is programmaleider sociale innovatie en energietransitie bij TNO. Zij doet daar onder andere onderzoek naar de warmtetransitie en bewonersparticipatie. Geerte Paradies is sociaal psycholoog klimaatbeleid en ze werkt als toegepast onderzoeker ook bij TNO.
U kunt hier de transcriptie van deze podcast luisteren.
Verdieping:
Energiedelen is een vrij nieuw concept, dat in Nederland nog niet in de praktijk mogelijk is, maar dat er zeker aan gaat komen. Wat is energiedelen? Waarom is energiedelen een goed idee? En wat moet er gebeuren voordat dit in Nederland mogelijk is?
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' leggen Aliene van der Veen (IT architect duurzame energiesystemen) en Eva Winters (Senior consultant energie en recht) van TNO uit wat energiedelen precies is - en wat niet.
In deze podcast worden soms bedragen genoemd. Dit zijn anekdotische voorbeelden.
De transcriptie van deze podcast is hier beschikbaar.
Verdieping
Waarom willen we CO2 opslaan, hoe werkt het en wat zijn eventuele risico's?
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' spreken we met Martin Scheepers (senior consultant bij TNO) en Filip Neele (senior consultant Carbon Capture and Storage bij TNO) over het onderwerp CO2-opslag. Zij vertellen meer over hoe CO2-afvang en -opslag werkt, hoeveel we tot 2050 verwachten op te slaan en waarom ook daarna nog CO2-opslag nodig zal zijn.
Elektrificatie is één van de manieren om de industrie te verduurzamen. Hoever zijn we in dit proces? En wat moet er gebeuren om verdere stappen te zetten?
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' spreken we met Frank Wubbolts (Senior Scientist bij TNO Energietransitie studies) over de elektrificatie in de industrie. Hij onderzoekt de gevolgen van hernieuwbare elektriciteit voor de industrie en vertelt over het waarom, hoe en wanneer.
U kunt hier de transcriptie van deze podcast luisteren.
Verdieping
Welke rol kan aardwarmte spelen in de energietransitie? En in hoeverre wordt het al toegepast?
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' gaan we in gesprek met Maurice Hanegraaf (Director Geo Energie bij TNO) over het onderwerp aardwarmte, of geothermie... wat is het nu eigenlijk? Laten we met die vraag beginnen.
De transcriptie van deze podcast is hier beschikbaar.
Verdieping
Welke vormen van samenwerking kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie? En wat heeft een zwembad met netcongestie te maken?
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' spreken we met Eva Winters (Senior consultant energie en recht bij TNO) over het onderwerp netcongestie. Deze jurist vertelt ons meer over de juridische kant van netcongestie, maar we vragen haar ook naar het belang van juristen voor de energietransitie in het algemeen.
In deze aflevering van 'De energietransitie uitgelegd' spreken we met Koen Straver (Senior Onderzoeker Sociale Innovatie Energietransitie bij TNO) over het onderwerp energiearmoede.
We vragen hem onder andere naar het verschil tussen armoede en energiearmoede, de omvang van energiearmoede in Nederland waar TNO een inschatting van maakte op basis van cijfers van het CBS en de uitdagingen in de aanpak van energiearmoede.
U kunt hier de transcriptie van deze podcast luisteren.
Verdieping