Hej och varmt välkommen till det sjunde och sista avsnittet av vår jubileumspodd där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
När jag ser tillbaka på hela den här berättelsen – alla kapitel, alla år – är det människorna jag tänker på mest. De som vågade, kämpade och formade organisationen, och vars insatser än idag påverkar våra liv.
För mig personligen betyder detta mycket. När jag själv förlorade synen 2013 var det tack vare den här rörelsens historia jag insåg att livet fortfarande kunde vara rikt på gemenskap, glädje och möjligheter.
I detta avslutande avsnitt får vi också träffa bokens författare, Peter Tjernberg, igen. Vi samtalar om hur det varit att dokumentera de senaste 30 åren, vad rörelsen har gett oss och vad han själv lärt sig under skrivprocessen. Och så får vi veta hur det känns att ha självaste Tomas Bolme som inläsare av sin bok.
Så med stort tack till dig som lyssnat och till Peter för hans fantastiska arbete – låt oss nu ge oss in i det sista kapitlet, ett kapitel som både summerar och blickar framåt.
Välkommen till kapitel sju av Vi gjorde det själva!
Hej och varmt välkommen tillbaka till jubileumspodden där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
I detta sjätte avsnitt dyker vi in i en viktig och nyligen dokumenterad del av vår historia – åren 2005 till 2015. En period som fram till nu varit relativt okänd för många, men som har format det US vi känner idag.
Här får vi äntligen en helhetsbild av de senaste decenniernas verksamhet – berättelser om engagemang, projekt som gjort skillnad och politiskt arbete som stärkt vår organisation. För oss som är aktiva idag är detta en chans att förstå våra rötter, och för tidigare medlemmar en möjlighet att återuppleva viktiga ögonblick.
Så låt oss nu ta steget in i kapitel sex, där vår närhistoria blir levande och tillgänglig för alla.
Välkommen till kapitel sex av Vi gjorde det själva!
Hej och välkommen tillbaka till jubileumspodden där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
Kapitel fem tar oss in i en särskilt spännande period, mellan 1995 och 2005. Det är en tid av stora förändringar, både för organisationen och världen runt omkring.
US börjar kännas stel och byråkratisk, vilket leder till ett omfattande organisationsutvecklingsprojekt. Roller ifrågasätts, nya arbetsformer som fokusgrupper och temaarbeten provas, och allt fler medlemmar får direkt möjlighet att påverka organisationen.
Parallellt med det interna förändringsarbetet vänder vi också blicken utåt, med nya internationella samarbeten som det viktiga Nepalsamarbetet. Genom utbyte med Nepal Association of the Blind skapas relationer och gemenskap som finns kvar än idag.
Dessutom gör digitaliseringen entré på allvar under denna period. Datorer och digital kommunikation öppnar nya vägar att organisera sig och att nå ut.
Så häng med in i kapitel fem – om förändring, internationellt engagemang och nya digitala möjligheter.
Välkommen till kapitel fem av Vi gjorde det själva!
Hej och välkommen tillbaka till jubileumspodden där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
I det här avsnittet ska vi utforska kapitel fyra av boken Vi gjorde det själva! – en spännande tid när mycket hände på kort tid. Vi går igenom hur ungdomarna organiserade sig under den period då De Blindas Förening blev Synskadades Riksförbund, och hur de började göra sin egen röst hörd.
Vi har också med oss författaren till boken, Peter Tjernberg, som berättar om viktiga och minnesvärda händelser från 70- och 80-talet. Du får höra om den uppmärksammade aktionen mot Televerket och de många telefonkatalogerna, hur US på allvar började synas i media, och hur föreningslivet och samhället såg ut på den tiden.
Peter delar även med sig av personliga favoriter och ger oss tips på vad vi särskilt ska lyssna efter när vi dyker in i kapitlet.
Så nu kör vi – välkommen till kapitel fyra av Vi gjorde det själva!
Hej och välkommen tillbaka till jubileumspodden där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
I de tidigare avsnitten har vi lärt känna pionjärerna och utforskat tiden innan vår egen organisation fanns. Nu tar vi steget in i en avgörande tid – frigörelsen och skapandet av vår första egna organisation.
Det är 1975 och unga med synnedsättning bryter sig loss från vuxenorganisationen Synskadades Riksförbund för att bygga något helt nytt: Riksorganisationen Unga Synskadade. Vi ville ha makt över våra egna frågor, en egen röst och ett eget sätt att göra saker.
I detta avsnitt får vi följa hur våra första distriktsorganisationer formas, den allra första ombudsmannen anställs och hur protester och gemenskap lägger grunden för en helt ny ungdomsrörelse. Vi besöker även det viktiga ögonblicket i Bommersvik 1977, där unga tydligt markerade mot välgörenhetstänkande och krävde jämlik behandling.
Från och med nu följer boken en tydlig rytm: först en blick på samhället, sedan vad som hände inom vuxenorganisationen, och sist – det viktigaste – vår egen historia och våra egna frågor.
Nu börjar vår berättelse på riktigt.
Välkommen in i kapitel tre av Vi gjorde det själva!
Hej och välkommen tillbaka till jubileumspodden där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
I det här avsnittet får vi möta personen bakom boken Vi gjorde det själva! – författaren Peter. Vem är han egentligen? Vad fick honom att ta sig an uppdraget att skriva just den här boken? Och varför valde han att börja historien långt före organisationens officiella födelse år 1975?
Peter delar med sig av sina tankar, känslor och upptäckter från arbetet med boken, och ger oss en personlig inblick i vad som fångade honom allra mest. Innan vi kliver in i kapitel två skickar han med oss ett varmt budskap att ta med in i lyssningen.
Så – nu gör vi precis som Peter säger, vi lyssnar med öppna öron och ger oss in i historien.
Välkommen in i kapitel två av Vi gjorde det själva!.
Hej och varmt välkommen till det allra första avsnittet av vår jubileumspodd där vi firar och utforskar Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings historia! Jag heter Mattias Winsa och är ordförande för organisationen.
I år fyller vi 50 år – en milstolpe värd att fira och vara stolta över. Fem decennier fyllda med kamp, utveckling, gemenskap och samhällsförändring är något helt fantastiskt.
För att hedra jubileet har vi skapat boken Vi gjorde det själva!. Den handlar om oss själva – om hur vi tillsammans byggt upp rörelsen från grunden. Men boken berättar också om tiden innan organisationen fanns: kampen för utbildning, delaktighet och respekt, och hur synen på personer med synnedsättning förändrats genom tiderna.
Det här är historien om oss – noggrant och engagerat dokumenterad av författaren Peter Tjernberg. Vi har valt att göra den här viktiga historien så tillgänglig som möjligt, och därför kan du lyssna på hela boken här i podden, inläst av den legendariska rösten Tomas Bolme.
I dagens första avsnitt går vi tillbaka i tiden – ända till 1700-talet, punktskriftens födelse och Europas första skolor för blinda. Vi följer utvecklingen fram till de första stegen mot självorganisering i Sverige, och ser hur idéerna om egenmakt växer fram.
Så gör dig redo – luta dig tillbaka eller följ med på promenaden.
Det här är vår gemensamma historia. Välkommen till kapitel ett av Vi gjorde det själva!
I det fjärde avsnittet av Synvillan på 52:an snackar Sofie och vår nya poddkollega Kadria om något som många nog känner igen sig i:
Funkofobi i nära relationer – hur det kan påverka vardagen, självkänsla och tilliten till andra. ❤️🩹👀
Vår medlem Alicia delar öppet med sig av sina erfarenheter, tankar och konkreta tips.🗣️✨
Som vanligt gör vi en runda ut i landet och kollar läget med våra distrikt.
Vad har varit på gång, och vad ser medlemmarna fram emot under 2025?
I avsnitt 3 av Synvillan på 52:an pratar vi om funkofobi på arbetsmarknaden.
Hur är det egentligen att söka jobb när du har en synnedsättning? Vilka fördomar stöter vi normalt på från arbetsgivare och rekryterare? Och vilket stöd kan du få från Arbetsförmedlingen?
Vi får träffa två av våra medlemmar och höra deras erfarenheter från arbetsmarknaden. Dessutom åker vi som vanligt ut i landet och världen för att höra vad som hänt inom organisationen på sistone.
I det andra avsnittet av Synvillan på 52:an pratar vi funkofobi ur ett utbildningsperspektiv.
Vi träffar tre av våra medlemmar som studerar på olika nivåer och lärosäten och hör de berätta om hur de upplevt sin utbildningstid, vad som funkat bra och vilka utmaningar de stött på som kan kopplas till funkofobi.
Dessutom får ni följa med ut i landet När vi tar en liten titt på vad som hänt senaste tiden inom US och i detta avsnitt får ni även hänga med en sväng utomlands.
Äntligen!
Nu släpper vi första avsnittet av US podcast. I debutavsnittet får ni veta lite mer om oss som leder podden och vad US är för organisation. Dessutom pratar vi om vad funkofobi är för något och träffar Erika Hudson som var projektledare för det nyligen avslutade projektet Stoppa Funkofobin.
Slutligen avslöjar vi vinnaren av jingeltävlingen och vad poddens kommande namn blir.
Välkommen till Riksorganisationen Unga med Synnedsättnings nya podcast. Våra podd-värdar Linus Johansson och Sofie Fredriksson presenterar sig och berättar lite om tankarna med podden.
Vi efterfrågar namnförslag och ,för dig som är kreativ eller musikaliskt lagd, söker vi jinglar och ljudklipp vi kan använda till podden. Linus berättar hur du skickar in dessa i avsnittet.