In de eerste aflevering van Clubhuis op 15 maart 2025 begeven Marcel Verreck en Theo Bollerman zich naar een paviljoen op het Scheveningse strand, waar een groep mensen van allerlei pluimage, elke dag, zomer en winter, begint met een frisse duik in het zilte nat van de Noordzee. Hoe is hun clubje ontstaan? Hoe houden ze het vol, met elkaar en met de elementen? Waarover hebben zij het na afloop bij het haardvuur? Is er meer dat hen verbindt dan zwemmen alleen? En wat kunnen wij leren van hun verbond?
Het nieuwe Den Haag FM-programma ‘Clubhuis, met spraakmakende onderdelen als ‘Dichter Bij De Club’, ‘De Kijk Van Theo’ en ‘Tip Voor De Politiek’ wordt elke zaterdag om 12.00 uur uitgezonden en is ook via Spotify beschikbaar als podcast.
Den Haag, stad van zand en veen, van duizend verschillende werelden
Waar komen deHagenaars en de Hagenezen bij elkaar?
Want… is er geen polarisatie?
Verharding van het debat?
Spanning tussenbevolkingsgroepen?
Spreken we elkaars taal nog?
Delen we eigenlijk nog wel dezelfde werkelijkheid?
Waar treft de asielzoeker de expat?
Waar hebben ze plezier en leren ze van elkaar?
Wat zijn plekken van verbinding?
En als zij zich verenigen, waar in Den Haag bevindt zich dan hun…
Clubhuis?
In deze afsluitende speciale aflevering van Straatwijs2050 resideren Marcel Verreck en Theo Bollerman in de legendarische Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan. Zij bespreken de Omgevingsvisie Den Haag 2050, die zaterdag 1 februari j.l. aldaar werd gepresenteerd. Deze nota heeft als titel 'Een groene metropool aan zee'.
Gasten zijn verantwoordelijk wethouder Robert van Asten (D'66), directeur van de Stichting Leergeld Charlie Ortega en Marcel Wijermans, planoloog en voormalig projectleider bij de gemeente Den Haag.
Hoe verhouden de wijsheden die wij in 32 afleveringen Straatwijs2050 in Den Haag hebben opgedaan zich met de voornemens van de gemeente?
Luister naar deze boeiende, informatieve en soms grappige discussie, die een waardige afsluiting vormt van onze reeks 'Straatwijzen'.
In de tweeëndertigste en vooralsnog laatste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Claire Toorenburg. Ze is nu 90 jaar, enige tijd geleden hebben Marcel en Claire samen haar leven te boek gesteld. Een boekje dat verspreid is in een kleine kring van intimi.
Het heet ‘Claire, mijn belevenissen op deze wereld’ en het verhaalt van een bijzonder leven, dat nauw verbonden is met Den Haag. Geboren in Duitsland kwam ze al op jonge leeftijd in onze stad wonen. In de oorlog moest ze toezien hoe haar joodse vader enhalfzusje werden weggevoerd. Ze kwamen niet meer terug en zijn onlangs geëerd met een Stolperstein, een herdenkingssteen in het trottoir van de Rijnstraat, waar hun Hotel Lucas heeft gestaan. Nu bevindt zich daar het markante gebouw dat twee ministeries herbergt. Het tegenovergelegen Staatsspoor heet alweer tijden Centraal Station.
Na de sloop van het hotel werd het voor de moeder van drie kinderen hard werken in de Wiener Konditorei, de beroemde zaak in de Lange Poten van haar stiefvader Willy Prager. Roland, de zoon van Claire, is daar nu alweer jaren de patron.
De belevenissen van Claire op deze aarde waren intens en veelzijdig, maar ze beperken zich niet alleen tot deze aarde. In haar bijzondere leven speelt haar heldergevoeligheid een cruciale rol. Met haar gave heeft ze ook veel mensen kunnen helpen en ook zichzelf.
In de eenendertigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Georgia Porfyridou. Ze is 17 jaar, geboren in Griekenland en woont sinds vijf jaar in ons land. Georgia zit in 5VWO van de excellente Johan de Witt Scholengroep in de Zusterstraat. Deze straat in de Schilderswijk heeft een rijke geschiedenis, onder meer op het gebied van kerstboomverbrandingen.
Hoe is het om jong te zijn in zo’n grote en veelzijdige stad als Den Haag? En wat verwacht Georgia van haar toekomst en van de toekomst van die stad?
Met andere woorden, hoe ziet volgens haar Den Haag er in 2050 uit? En hoe ziet zij zichzelf in 2050?
In de dertigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Kristel Willems. Zij werkt als gynaecoloog bij het The Hague Health Center in de luisterrijke Jan van Nassaustraat. Dat is een meertalige kliniek die zich richt op de vele expats die in Den Haag wonen. Dat zijn er zo’n 60.000, want wij zijn nou eenmaal de Residentie en de stad van Vrede en Recht. Dus dat betekent diplomaten, werknemers van internationale instellingen en bedrijven en hun families, maar er wonen in Den Haag ook veel buitenlandse studenten, werknemers uit de EU en zeker ook vluchtelingen. Kristel Willems kent de praktijk en buigt zich ook over de vraag: welke rol spelen in de expats in het Den Haag van 2050?
In de negentwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Christiaan Weijts. Hij is schrijver, essayist en columnist van onder andere Den Haag Centraal. Onlangs publiceerde hij onlangs een nieuwe roman, De Goddelijke Comedyclub. Een werk waarin de coronaperiode een belangrijke rol speelt, want Christiaan Weijts is een romanschrijver, die de tijdgeest allerminst uit zijn werk heeft gebannen. Met hem praten we over literatuur en maatschappij en het belang van rafelranden (‘tussenruimten’) in een stad. Ook in geestelijk opzicht. Hoe dwarrelt zijn schrijversblik over het Den Haag van nu en ook hoe zal de stad zich ontwikkelen richting 2050?
In de achtentwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Jan Wouter Koning, rector-bestuurder van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum aan de Van Stolkweg.
Marcel Verreck is oud-leerling van deze school, die ook ooit onze Koning en zijn broers van onderwijs liet genieten. Met de rector-bestuurder, toevallig dus ook een Koning, praten we over verleden, heden en toekomst van de school. Hoe zal deze ‘eenpitter’, deze relatief kleine school van rond de 900 leerlingen, zich in het onderwijsveld van het Den Haag van 2050 manifesteren?
In de zevenentwintigste aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Paul Lebbink, (mede-) eigenaar van de Transvaal Bereidingsapotheek in de Kempstraat.
De rol van medische zorg en medicijnen is ook in onze stad niet gering en zal de komende jaren alleen maar groter worden. Hoe speelt apotheker Paul Lebbink daarop in? En hoe belangrijk is het dat hij een eigen bereidingsapotheek heeft? Dat hij aan mensen die dat nodig hebben ook medicinale wiet verstrekt, nu en in de toekomst.
Kortom, hoe ziet de Haagse apotheek er in 2050 uit?
In de zesentwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid, waarvan de Haagse afdeling kantoor houdt in de Zeestraat. Eppo staat bekend als een enthousiaste verbinder, een verhalenverteller tot in zijn vezels, en bovendien van jongs af aan met het Haagse sop overgoten.
Kenner van de media, radio, televisie en welke varianten van beeld en geluid er tegenwoordig al niet zijn. Wat staat ons nog allemaal te wachten op dit gebied, neemt A.I. een steeds grotere plek in naast de mens, of zijn de ontwikkelingen nog drastischer en invasiever? Kortom, hoe ligt het Haagse medialandschap er in 2050 bij?
In de vijfentwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Jonne Praat, barman van het unieke cafeetje ‘De Poort’ in de Klimopstraat, nabij de Papaverhof.
Maar Jonne is ook conciërge op een school en bovenal excellent veganistisch kok, jarenlang in restaurant 'Water en Brood', onderdeel van de Haagse creatieve broedplaatsen 'De Vloek' en 'De Samenscholing'. Met hem spreken we over de toekomst van die onontbeerlijke kleine cafétjes en creatieve broedplaatsen en rafelranden in het Den Haag van 2050.
In de vierentwintigste aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Maarten Bakker, de energieke directeur van Theater en Filmhuis Dakota in de Zuidlarenstraat in Den Haag Zuid-West. En die energie is nodig in deze woelige tijden, waarin politieke gelukszoekers op een of andere manier in de rij staan om het cement van samenleving, kunst en cultuur, als eerste te offeren.
Hoe biedt Maarten dit alles het hoofd en hoe zal het theater er in het Den Haag van 2050 uitzien?
In de drieëntwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met specialist ouderengeneeskunde Norbert Kemp, die werkzaam is bij Florence, o.a. op de Goetlijfstraat in Benoordenhout.
Norbert Kemp is expert in de gevolgen van het voortschrijden van de tijd. Met hem kijken we naar de ouderenzorg in het Den Haag van 2050. Wat staat ons te wachten? Hoe kunnen we inspelen op de grote grijze golf, qua wonen, leven en verzorging? Hoe zal in 2050 de Haagse samenleving zijn samengesteld?
In de tweeëntwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Romke en Paul Schuitema van surfcentrum en strandrestaurant Hart Beach, over het verleden, het heden en vooral ook de toekomst van de grootste schat van Den Haag, het strand.
Ze resideren op het sportstrand nabij het Noorderhavenhoofd, waar de omstandigheden voor het surfen ook het best zijn. Zij pleiten ervoor dat het strand divers moet blijven, zodat badgasten (al dan niet gekleed) en sporters allemaal hun eigen plekje hebben, ook in 2050.
In de eenentwintigste aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Peter Bos, oud-raadslid van de Haagse Stads Partij, thans belangenbehartiger bij het Straat Consulaat in de Torenstraat. Het Straat Consulaat komt op voor de belangen van daklozen, waarvan er allerlei categorieën zijn. Het is gemeentelijk en landelijk beleid dat dakloosheid in 2030 moet zijn uitgebannen. Gaat dat lukken en hoe zal de situatie zijn in het Den Haag van 2050?
In de twintigste aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Laura Balm, directeur van de Dr Willem Dreesschool voor basisonderwijs aan de Bresterstraat in het Laakkwartier. Op deze zogenaamde ‘versnellingsschool’ worden kleine mensjes groter, hier leren kinderen van alles, hier spelen ze buiten en komt het leven binnen.
Hoe gaat dat hier in Laak en hoe zal het gaan in het Den Haag van 2050?
In de negentiende aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Willem Post, onze soevereine Haagse eik in het uitdijende woud Americaspecialisten, verbonden aan Instituut Clingendael voor internationale betrekkingen.
We praten met hem over de toestand in de wereld, de positie van onze stad van Vrede en Recht daarin, en de vraag hoe dit alles er in 2050 uit zal zien. Wat kunnen we leren van verleden en heden en welke rol speelt Clingendael als instituut én als park in dit proces?
In de achtiende aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Bülent Aydin.
Hij is bestuurslid van de coöperatieve vereniging 'De Volharding', een man van sociale actie, onder meer als politieman en als raadslid voor de PvdA.
Met hem praten we over het nieuwe BUURhuis in de Bautersemstraat, waar allerlei gemeenschappelijke activiteiten worden georganiseerd. Maar ook over het belang van de coöperatieve gedachte en in welke gedaante deze geest in het Den Haag van 2050 aanwezig zal zijn.
In de zeventiende aflevering van deze nieuwe serie, genaamd 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met Linda Vermeulen, vakbondsvrouw en mede-eigenaar van het luisterrijke antiquariaat Colette in de Reinkenstraat. Daarbij komt ook de 'achterbuur', het lieflijke buurtparkje 'Sunny Court' aan de orde.
Hoe zullen de Haagse winkelstraten er in 2050 uitzien? En is daarin nog plaats voor een bijzondere plek als Colette? Boeken zijn immers een wezenlijk bestanddeel van onze samenleving. Zeker in zo’n verbaal gelaagde stad als Den Haag. Luister naar het gloedvolle verhaal van Linda Vermeulen.
In de zestiende aflevering van 'Straatwijs 2050' spreken Marcel Verreck en Theo Bollerman met burgemeester Jan van Zanen. Over het unieke Stadhuis aan het Spui en over de uitdagingen die Den Haag in de ontwikkeling naar het magisch jaartal 2050 zal tegenkomen. De afgelopen vijftien afleveringen hebben wij ons oor te luister gelegd bij experts op de meest uiteenlopende gebieden en die bevindingen leggen wij aan de burgervader voor. Zodat wij nu al een tipje kunnen oplichten aangaande het Den Haag van 2050.
In de vijftiende aflevering van 'Straatwijs 2050' gaat het over de slagerij. Marcel Verreck en Theo Bollerman spreken met Romano Kollau, die in de Bezuidenhoutse Theresiastraat zijn Biologische Vleesch Atelier drijft. Hij is een man van ervaring en kennis, iemand die veel nadenkt over zijn vak, dat hij met zichtbaar enthousiasme en liefde beoefent en die ons van alles kan vertellen over de verhouding tussen mens en vlees. Nu maar zeker ook in het Den Haag in 2050.