Naast de grote kerk in Dwaele woonden eens twee zussen. De één aan de ene kant, en de ander aan de andere kant. De zussen hadden veel gemeen, maar spraken elkaar al jaren niet meer. Hoe kon dat gebeuren? En wat betekende het voor Dwaele toen de spanning tussen hen tot een hoogtepunt kwam?
Deze maand bestaan de Sprookjes van Dwaele één jaar! En wie jarig is, trakteert. In deze aflevering onthullen we daarom een klein stukje van het geheim van Dwaele. Wat is het voor stad? Waar ligt Dwaele? En wellicht wel de belangrijkste vraag: Hoe kom je er?
Daarnaast maken we deze maand kennis met een groep rovers die Dwaele door de eeuwen heen flink op stelten wist te zetten: De Ridders van Rondelmonde.
Aan de rand van Dwaele staat een oude waterput. Hij staat al jaren droog. En toch is hier altijd wel een Dwaeler te vinden. Ben je benieuwd waarom? Luister dan naar ‘De Dwaelse Put.’
Een speciaal woord van dank aan Efteling Creative Robert-Jaap Jansen, die zijn stem aan dit sprookje wilde lenen.
Dit sprookje speelt zich af op grote hoogte. Een hoogte van waaruit je alles kunt zien! Of, nou ja, alles? Daar had de koning van Dwaele lang geleden zo zijn twijfels over…
In Dwaele leidt men over het algemeen een rustig en onbezorgd leven. Maar als dat leven onverwachts toch wat zwaar op de schouders begint te drukken, is er één persoon waar de Dwaeler graag naartoe gaat. Zeker in de donkere dagen voor Kerst. Dwaele sluit het jaar af met een warm sprookje dat helemaal in die tijd past.
Aan de Dwaelse Dijk stonden ooit twee molens. Al zolang men zich kon herinneren draaiden ze daar gebroederlijk hun rondjes. Maar dat veranderde toen de molenaars op een dag bezoek kregen van een geheimzinnig mannetje.
Diep in de Dwaelse bossen ligt een ven, een ondiep meertje dat de Dwaelers tot wanhoop drijft sinds het lang geleden door een bosfeeks is vervloekt. Iedereen in Dwaele kent het, maar weinigen zijn er ooit geweest. En zij die ooit aan de oever hebben gestaan, zijn nooit meer teruggekeerd. Heel Dwaele is ten einde raad. Wie zal de ban van de heks weten te breken?
In deel 2 van het interview met Lex Lemmens neemt hij ons mee langs een aantal bijzondere attracties die hij door de jaren mede heeft gerealiseerd. Wat is zijn kijk op latere aanpassingen, en hoe beleeft hij de sluiting van attracties waaraan hij met zoveel liefde heeft meegebouwd? Daarnaast gunt Lex ons een inkijkje in de Eftelingse burelen van toen. In welke sfeer werd daar destijds aan het park gebouwd? Ook kijken we over de schutting bij Disney en bespreken haar bijzondere band met de Efteling. Wat kunnen beide parken van elkaar leren? In een persoonlijk gesprek haalt Lex warme herinneringen op aan zijn tijd in Kaatsheuvel en vertelt hij over een aantal unieke mensen uit zijn heden en verleden.
Na het interview hoor je een nieuw sprookje van Dwaele: De Zeven Kaarsen. Een sprookje over hoop en liefde, dat je hart zeker zal verwarmen ;)
Deze bonusaflevering is volledig gewijd aan Efteling legende Lex Lemmens. Ruim 30 jaar heeft hij zich in Kaatsheuvel in verschillende functies ingezet voor de technische totstandkoming van menig sprookje en attractie. Hoe kijkt hij terug op die periode? Waar ligt voor hem de kracht van het sprookje? Welke sprookjesbundel ligt er in huize Lemmens, en hoe beleefde hij de rol van de Efteling als ‘Hoeder van het Sprookje?’ Daarnaast neemt Lex ons mee in de realisatie van de attractie die het sprookje in zijn ultieme vorm weet te vertellen: de Dark Ride.
Voor dit sprookje verlaten we de stad en lopen we de Dwaelse bossen in. Daar, onder eeuwenoude bomen ligt herberg De Dwaeler. Neem plaats aan een tafeltje en wees getuige van een wel heel bijzondere ontmoeting.
In deze aflevering bezoeken we in Dwaele een wel heel bijzonder museum. In het 'Kleyn Museum der Grootheden' geloof je je eigen ogen niet! Al is niet iedereen daarvan overtuigd.
Luister hier naar de sprookjes van Dwaele. Deze maand ontmoeten we Manus de Spiegelman, een bijzondere man met een wel heel bijzondere wens. We besluiten de podcast met de bonusaflevering 'Het Sprookje van Anton Pieck.' Toen deze beroemde illustrator ruim 70 jaar geleden werd gevraagd de ontwerpen te maken voor het Sprookjesbos in de Efteling, had hij onmogelijk kunnen vermoeden hoe bepalend zijn ontwerpen zouden worden voor de wijze waarop velen van ons, tot op de dag van vandaag, sprookjes beleven. In deze aflevering kijken we mee over zijn schouder.