I vår strävan att göra det som är bäst för barnen är det lätt att vi bara följer det vi som vuxna tänker är det bästa. Det är lätt att missa barnets eget perspektiv. För mig är det avgörande om vi vill skapa förändring för barnen att vi alltid lyssnar på deras tankar, känslor och längtan, att det får stor plats när vi fattar beslut och formar relationen med barnen. När vi stöter på utmaningar i mötet med barnen kan det göra all skillnad att våga gå utanför normen och på riktigt lyssna på deras perspektiv, det är då skiftet kan uppstå och vi upptäcker fantastiska lösningar!
Boka coaching med mig! boka.se/coachveronicanytomt
Följ mig på instagram @nyfiketlyssna
Min hemsida finns här: verobalans.se
Det här avsnittet spelades in helt från min intuition om vad jag just nu behövde få sätt ord på. Grunden i det jag gör och delar handlar om att skapa förutsättningar för barnens välmående men min coaching och det jag delar är riktat mot dig som vuxen. Jag vill ge dig förutsättning att forma ditt föräldraskap eller vuxenskap utifrån ditt hjärta. Att helt enkelt våga följa din egen innersta röst!
I ett tidigare avsnitt har jag pratat om hur viktigt det är att vi kan möta barnens känslor och att de ska få utrymme att uttrycka känslorna. Men det är precis lika viktigt att vi som vuxna också ger våra känslor plats att finnas och att vi vågar uttrycka dom för oss själva men även för andra. Känslorna i föräldraskapet kan ibland vara överväldigande och utmanande på många sätt. Det hjälper oss inte att försöka trycka undan dom. Vi behöver stötta varandra i att våga känna våra känslor, även de som känns skamfyllda, det leder till att vi kan bryta mönster och framförallt skapa mer hållbara förhållningssätt till oss själva och andra!
Otillräcklighet är en känsla som de flesta föräldrar upplever mer eller mindre. Föräldraskapet är ett sammanhang som kommer med en hel del normer och förväntningar från omgivningen som ibland kan vara utmanande att leva upp till. Vi kan skapa känslan av tillräcklighet genom att våga stå upp för vår egen innersta längtan som vi vill leva efter i mötet med barnen. Våga gå vår egen väg istället för att försöka följa någon annans.
Föräldraskapet är en roll vi kliver in i när barnet föds. Därefter pågår en process som vi hela tiden kan välja hur vi formar. Samtidigt kommer den också med många olika förutsättningar som skiftar över tid och kan skapa en del utmaningar. I det här avsnittet delar jag tankar om hur vi kan skapa medvetenhet över de val vi gör och hur vi förhåller oss till de förutsättningar vi just för stunden har. Även om det här avsnittet har ett stort fokus på just föräldraskapet så finns det mycket att hämta här även för dig som just nu inte befinner dig i föräldrarollen i mötet med barnen. Du som finns runt familjen har en viktig uppgift att ge stöd, vara inlyssnande och påverka de förutsättningar du ger i deras vardag!
Är du nyfiken på mitt gruppcoachingprogram "Intuitivt föräldraskapande"? På min hemsida verobalans.se finns all information du behöver. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till info@verobalans.se.
Följ mig gärna på instagram @nyfiketlyssna
Vågar du följa din intuition i mötet med barnen? Eller känner du att du behöver följa förväntningar och normer för hur man bör agera som vuxen?
Jag tror att vi behöver låta vår intuition vägleda oss mer i relationsskapandet med barnen, för deras välmående men också för vårt som vuxna.
I avsnittet berättar jag även om mitt gruppcoachingprogram "Intuitivt föräldraskapande", du hittar mer information om det på mitt instagramkonto @nyfiketlyssna
I det här samtalet möts vi på temat barnkonventionen och barnets rättigheter. Barnens möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda har en stor inverkan på deras välmående och psykisk hälsa.
Paulina är beteendevetare och barnrättsstrateg. Hon föreläser och utbildar om arbete med barnets rättigheter i förskolan och har stort engagemang att sprida kunskap på olika sätt.
Du kan följa henne på instagram @paulina_gunnardo
Information finns även på hennes hemsida paulina.gunnardo.se
I det här avsnittet möter jag Johanna Goa. Vårt samtal handlar om hur vi i samhället kan skapa bättre förutsättningar för barn och unga med någon form av NPF-diagnos. Bland annat handlar det om att reflektera över de krav vi ställer i olika situationer och hur de kraven många gånger styrs av normer och förväntningar som vi behöver ifrågasätta.
Johanna driver instagramkontot @npfpussel
Hennes hemsida hittar du på adressen npfpussel.se
Min andra gäst är förskolepsykologen Anna Hellberg Björklund. Vårt samtal handlar om främjande insatser som vi kan göra i mötet med barnen för att skapa goda förutsättningar för resiliens och ett ökat välmående. Vi berör också vikten av medvetenhet i vår vuxenroll.
Anna har skrivit flera böcker, den senaste kom ut 2023 och heter "Främja barns psykiska hälsa i förskolan"
Anna kan du kontakta via hennes instagram och hemsida:
@forskolepsykologen
forskolepsykologi.se
Ett begrepp som blivit viktigt för mig är vuxenskap. Det fångar in och beskriver den viktiga roll vi alla vuxna har i samspel med barnen. Den senaste tiden har jag märkt att jag använder det väldigt ofta och att jag också upplever att jag vill förklara vad jag menar med det och vad det innebär för mig. I det här avsnittet får du en fördjupning av vad jag tänker är viktigt med att använda begreppet vuxenskap när vi pratar om förutsättningar för barnen.
I det här avsnittet möter jag min första gäst i podden! Jag har bjudit in Amanda Svensson och ämnet vi pratar om är högkänslighet. Amanda delar med sig av egna erfarenheter och upplevelser. Hon bidrar även med viktiga perspektiv som vi vuxna kan ta med oss i mötet med barnen.
Kontakta Amanda via hennes kanaler:
Instagram: @starktkanslig
Webbsida: amandasvensson.se
Ibland uttrycks en frustration över barn och ungas bristande respekt. Men vart börjar egentligen utvecklingen av att respektera varandra? I mötet med barnen behöver vi vuxna ta vårt ansvar för att barnen ska få möjligheten och förutsättningarna för att utveckla ett respektfullt förhållningssätt till andra.
När vi väljer att inte fråga barnen om deras tankar, synpunkter och ideér fattar vi beslut som grundar sig på våra gissningar som vuxna. Då saknas ett viktigt perspektiv, nämligen barnens perspektiv. Vi behöver bli bättre på att verkligen ta reda på vad barnen tycker och tänker innan vi fattar beslut, helt enkelt sluta vuxengissa!
Det finns många mönster som vi styrs av i vårt förhållningssätt och möten med barnen. De här mönstren kan påverka barnen men också oss själv på negativa sätt. Det kan vara förväntningar som vi upplever att vi inte kan leva upp till och när vi misslyckas skapas skamkänslor. I det här avsnittet lyfter jag några viktiga aspekter av att bryta mönster.
Om du är intresserad av det här ämnet kan jag också rekommendera att lyssna på ett tidigare avsnitt som heter "Vårt självledarskap".
I det här avsnittet berättar jag mer om min coachning-tjänst som jag erbjuder genom mitt företag.
Det är en coachning som riktar sig till dig som vill utveckla relationen till barnen du möter.
Mer information hittar du på mitt instagram-konto @nyfiketlyssna.
Säsong 2 är äntligen igång!
I första avsnittet funderar jag över hur vi kan göra insatser som skapar förändring på ett hållbart sätt för barn och unga. Att förändra på en kollektiv nivå kan kännas övermäktigt men då behöver vi påminna oss om att vi alla, var och en, kan förändra världen för ett enda barn. När vi börjar i det perspektivet kan vi så småningom se förändring på ett större plan också.
Jag har kommit fram till det sista avsnittet på min första säsong med podden! I det här avsnittet sammanfattar jag många av de tankar jag delat under hösten.
När vi fattar beslut om vad som är det bästa för barnen måste vi väga in flera perspektiv. Vi behöver också vara medveten om flera olika delar som också påverkar vår uppfattning och vad vi väger in i vårt beslut. I det här avsnittet delar jag några tankar som kan inspirera till ökat fokus på att ta in barnets perspektiv även i de större besluten.
Ibland agerar vi vuxna utifrån nedärvda normer och uppfattningar som vi inte reflekterat över. I ett medvetet vuxenskap vågar vi lyfta blicken och reflektera över hur våra invanda reaktioner och mönster påverkar barnen.
Tack Micke Gunnarsson för att du delar och inspirerar på ett så kraftfullt sätt! Du hittar filmen som jag refererar till på hams instagram @mickegunnarsson.
Vi befinner oss i en digital tidsålder som ger oss många möjligheter men det kommer också med en del utmaningar. I vårt möte med barnen och det digitala behöver vi reflektera över vår inställning och vårt sätt att ge barnen stöd i sitt utforskande av digitala verktyg och sammanhang.
I avsnittet refererar jag till Henrik Pallin och Elza Dunkels som bland annat skrivit böcker och forskat på det här området. Om du är intresserad av att fördjupa dig mer så kan jag varmt rekommendera att läsa någon av deras böcker.