Bu bölümde rotamızı göçmenlerin deneyimlerinden toplumdaki tutumlara çevirip göçmen karşıtlığının psikolojisi üzerine konuştuk. Amacımız, ‘öteki’nin toplumsal kimlik oluşumundaki yerini vurgulayarak bu karşıtlığı psikolojik ve sosyolojik kuramlar çerçevesinde değerlendirmekti. Göçmen karşıtlığının toplumdaki köklü güç ilişkilerinden beslenmesi ve öznelerin konumsallığının ve kimliklerin kesişimselliğinin, sürekli değişen biz-öteki algıları üzerindeki etkisinin altını çizdik. Umuyoruz ki bu tartışma kendimize ve toplumun reflekslerine kritik bir perspektiften bakmak için yararlı analitik araçlar sunar.
Bölümü hazırlarken faydalandığımız veya referans verdiğimiz isimler ve kaynaklar:
Cabaniss & Cameron 2018. Toward a Social Psychological Understanding of Migration and Assimilation Humanity & Society, Vol. 42(2) 171-192
Eijberts & Roggeband 2016. Stuck with the stigma? How Muslim migrant women in the Netherlands deal - individually and collectively - with negative stereotypes, Ethnicities 16(1), 130-153.
Green, et al. 2015. Immigration: Social Psychological Aspects. In: James D. Wright (editor-in-chief), International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, 2nd edition, Vol 11. Oxford: Elsevier. 675–681.
Velho & Olalde 2011. Othering and Its Effects: Exploring the Concept. Writing postcolonial histories of intercultural education, 2, 27-51
Show more...